30 september 2024

om 12:10

Kostenbesparing met Thuisladen vs. Publiek oplaadstation

Thuisladen vs. publiek opladen: Bespaar kosten met een eigen EV-oplaadstation 

Met de groei van elektrische voertuigen (EV’s) is de vraag naar laadoplossingen toegenomen. Veel mensen staan voor de keuze tussen thuisladen en het gebruik van publieke oplaadstations. Beide opties hebben hun voordelen en nadelen, maar in dit artikel onderzoeken we hoe je kunt besparen op kosten met een eigen EV-oplaadstation thuis in vergelijking met het opladen bij publiek oplaadstations.

De voordelen van thuisladen

Thuisladen biedt verschillende voordelen die niet alleen het gemak verhogen, maar ook de kosten verlagen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Lagere energiekosten

Wanneer je thuis oplaadt, kun je profiteren van lagere energietarieven, vooral als je ’s nachts oplaadt. Veel energieleveranciers bieden goedkopere tarieven voor elektriciteit buiten de piekuren. Dit kan je helpen om aanzienlijk te besparen op je elektriciteitsrekening.

Geen laadkosten bij publieke oplaadstations

Bij publieke oplaadstations betaal je vaak per kWh of per minuut, wat kan oplopen naarmate je langer laadt. Thuisladen elimineert deze kosten, wat betekent dat je alleen betaalt voor de elektriciteit die je verbruikt, zonder extra toeslagen.

Subsidies en belastingvoordelen

In veel regio’s zijn er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor de installatie van een eigen EV-oplaadstation thuis. Deze financiële steun kan de initiële kosten verlagen, waardoor het aantrekkelijker wordt om een oplaadstation thuis te installeren.

De kosten van publieke oplaadstations

Hoewel publieke oplaadstations handig zijn, kunnen ze ook duur zijn. Hier zijn enkele van de kosten die je kunt tegenkomen:

Hogere laadkosten

Publieke oplaadstations rekenen vaak hogere tarieven per kWh dan je thuis zou betalen. Dit kan vooral kostbaar zijn als je regelmatig onderweg moet opladen.

Parkeerkosten

Bij veel publieke oplaadstations moet je ook parkeerkosten betalen, wat je totale kosten verder verhoogt. Dit is vooral relevant in stedelijke gebieden waar parkeerkosten hoog kunnen zijn.

Onbetrouwbaarheid van tarieven

De kosten bij publieke oplaadstations kunnen variëren afhankelijk van de locatie, het tijdstip en de aanbieder. Dit kan het moeilijk maken om je laadkosten te voorspellen, wat leidt tot onverwachte uitgaven.

Vergelijking van kosten

Laten we een vergelijking maken tussen de kosten van thuisladen en het gebruik van publiek oplaadstations. Stel dat je een elektrische auto hebt met een actieradius van 300 km en je rijdt gemiddeld 15.000 km per jaar. Dit betekent dat je ongeveer 50 kWh per week nodig hebt om je auto op te laden.

Thuisladen

Als je thuis oplaadt en je betaalt 0,22 euro per kWh, dan zou je ongeveer 11 euro per week kwijt zijn. Dit komt neer op zo’n 572 euro per jaar. Als je gebruik maakt van goedkopere nachttarief elektriciteit, kan dit bedrag nog lager uitvallen.

Publiek oplaadstation

Als je een publiek oplaadstation gebruikt dat 0,40 euro per kWh rekent, dan zou je voor dezelfde hoeveelheid energie ongeveer 20 euro per week betalen, wat neerkomt op 1.040 euro per jaar. Dit is aanzienlijk meer dan de kosten van thuisladen.

Gemak van thuisladen

Naast de kostenbesparingen biedt thuisladen ook een ongeëvenaard gemak. Hier zijn enkele voordelen:

Altijd gereed

Met een eigen EV-oplaadstation thuis ben je altijd verzekerd van een volle accu wanneer je de deur uitgaat. Je hoeft geen tijd te besteden aan het zoeken naar een publiek oplaadstation en te wachten tot je auto is opgeladen.

Flexibiliteit

Thuisladen geeft je de flexibiliteit om op elk moment op te laden, zonder rekening te hoeven houden met beschikbaarheid van publieke oplaadstations. Dit is vooral handig voor mensen met drukke schema’s.

Geen onvoorziene kosten

Met thuisladen weet je precies wat je betaalt. Je hebt geen last van onverwachte kosten die vaak gepaard gaan met het gebruik van publieke oplaadstations.

De rol van Charge24

Charge24 speelt een belangrijke rol in het faciliteren van thuisladen voor EV-rijders. Met hun aanbod van hoogwaardige oplaadstations voor thuis, kunnen klanten eenvoudig hun eigen EV-oplaadstation thuis installeren. Charge24 biedt ook advies over de beste oplossingen voor jouw situatie, zodat je het meeste uit je laadervaring haalt.

Het kiezen tussen thuisladen en publiek opladen is een belangrijke beslissing voor elke EV-rijder. Thuisladen biedt aanzienlijke kostenbesparingen, gemak en flexibiliteit. Door te investeren in een eigen EV-oplaadstation thuis, kun je profiteren van lagere energiekosten, subsidies en een betrouwbare laadervaring. Charge24 helpt je bij elke stap van het proces, zodat je optimaal kunt genieten van de voordelen van elektrisch rijden.